Otros perfiles
Volem ajudar-te a entendre què és una assegurança i quan i per què convé contractar-la
Què és una assegurança?
Contractar una assegurança és una mesura de prudència i protecció. A canvi de pagar una prima mensual, tens la tranquil·litat de rebre una indemnització si s’escau qualsevol dels supòsits que cobreix la teva pòlissa.
Què has de saber abans de contractar una assegurança de vida?
El prenedor d’una assegurança és qui la contracta, és a dir, la persona que la signa i la paga. L’assegurat és la persona que queda coberta amb l’assegurança i, el beneficiari, el que rebrà la indemnització pactada.
Per què l’assegurat i el beneficiari no sempre coincideixen? Ho entendràs amb un exemple: si t’has fet una assegurança de vida, tu ets l’assegurat, però els beneficiaris seran les persones que tu hagis designat. Ells cobraran la indemnització si passa alguna cosa.
El document o contracte que especifica les condicions acordades amb la companyia d’assegurances (també anomenada asseguradora) es denomina pòlissa.
La suma assegurada és la màxima quantitat que cobreix l’assegurança, mentre que la prima és el que tu hauràs de pagar a la companyia.
Per què es contracten les assegurances?
Bàsicament, per tranquil·litat, seguretat i prudència. El desemborsament de la prima et permet estar cobert davant de diversos imprevistos o desgràcies. Val més prevenir que curar, diu el refrany. Per això ens assegurem.
A efectes pràctics, hi ha tres categories d’assegurances.
- Les assegurances personals inclouen les de vida, accidents personals, dependència, salut, etc.
- Entre les assegurances de danys o patrimonials hi ha l’assegurança d’automòbil, la de responsabilitat civil, la d’incendis, les multiriscos, la de crèdit i caució, la de robatori, les agràries, la de pèrdues pecuniàries, l’assegurança de la llar i la d’enginyeria, entre d’altres.
- Finalment, l’assegurança de decessos, la d’assistència en viatge i la de defensa jurídica es consideren assegurances de prestació de serveis.
Contingut avalat per l'Institut d'Estudis Financers amb els criteris de transparència, qualitat, independència i neutralitat.
Altres temes
Xavier Puig: Com operar a internet de manera segura
Com operar a internet de manera segura
Xavier Puig
Xavier Puig: Per què hauries de planificar la jubilació
Per què hauries de planificar la jubilació
Xavier Puig