Otros perfiles
Fer un pressupost t’ajudarà a tenir més tranquil·litat financera. La regla del 50/20/30 és un mètode que et permetrà gestionar els diners de manera fàcil sense perdre de vista els estalvis.
La idea de fer un pressupost pot semblar avorrida i poc útil. En canvi, i encara que d’entrada no ho sembli, és l’eina més senzilla per tenir unes finances saludables. Com en totes les matèries, de tant en tant els experts pensen trucs o tècniques que ens faciliten la tasca. Una d’aquestes tècniques és la coneguda regla 50/20/30.
I en què consisteix la regla 50/20/30?
Molt senzill: consisteix a identificar els ingressos i repartir-los en tres partides. D’una banda, les despeses imprescindibles. De l’altra, l’estalvi. I, per acabar, les despeses opcionals.
50 % per a despeses imprescindibles
El 50 % dels ingressos s’ha de destinar a les despeses imprescindibles, com per exemple el lloguer o la hipoteca de l’habitatge, el menjar, els subministraments o qualsevol despesa de què no puguem prescindir en el dia a dia. Per exemple, si fem servir la moto per treballar, tot el que es derivi d’aquesta despesa (l’assegurança, la benzina, les reparacions…) és una despesa imprescindible. En canvi, la quota de la televisió de pagament o la del gimnàs, per més imprescindibles que ens semblin, no van en aquesta categoria. Si tenim la sort de gastar menys del 50 % dels ingressos en les despeses imprescindibles, millor! El que ens sobri ho reservarem per a les altres partides.
20 % per a l’estalvi
El 20 % dels ingressos el destinem a l’estalvi. Al començament, amb la finalitat de tenir un fons d’emergència que ens permeti cobrir possibles imprevistos —no se sap mai quan se’ns pot espatllar un electrodomèstic…— o coses més serioses, com haver de reduir la jornada per cuidar un familiar o que ens disminueixin els ingressos en cas que perdem la feina. Quan tinguem aquest coixí, que hauria de correspondre aproximadament de 3 a 6 mesos de les despeses imprescindibles, continuarem estalviant per a altres objectius i fins i tot ens podem plantejar invertir a llarg termini.
Per estalviar de debò, és recomanable obrir un compte a banda en què a començaments de cada mes traspassem aquest 20 % dels ingressos. D’aquesta manera, és fàcil dur-ne el control i no gastar aquests diners destinats a estalviar.
30 % per a despeses opcionals
El 30 % que queda dels ingressos el destinem a les despeses opcionals. El nom tècnic és despeses discrecionals i, per entendre’ns, en podem dir prescindibles. Es tracta de les despeses que no són imprescindibles per viure, però que acostumen a augmentar la nostra qualitat de vida, com ara el lleure: anar el cinema, a sopar, etc. També entren en aquesta categoria les despeses com ara el gimnàs o les subscripcions a televisió o música de pagament. Hem de tenir en compte que dins de les despeses opcionals també hi ha les vacances, per exemple. És bo tenir-les previstes i, en el 30 % de cada mes, separar una part per a les vacances de cada any.
Hi ha algunes despeses que ens cosa molt classificar, però en realitat és molt senzill: si dubtem d’on hem de posar una despesa, és que és una despesa opcional.
Adapta la regla 50/20/30 a les teves necessitats
La regla 50/20/30 és molt útil i senzilla d’aplicar, però no s’ha d’oblidar que no es pot aplicar a tothom de la mateixa manera i potser l’hauràs d’adaptar. En funció dels ingressos, no serà realista dedicar només el 50 % a les despeses imprescindibles, però en qualsevol cas aquesta regla t’ajudarà a organitzar-te i, sobretot, et facilitarà el moment de posar-te a fer números. Així doncs, a partir d’ara fer el pressupost serà més fàcil. T’hi animes?
I si ets client de CaixaBank, recorda que pots estalviar de manera fàcil mitjançant La Meva Guardiola.
Contingut avalat per l'Institut d'Estudis Financers amb els criteris de transparència, qualitat, independència i neutralitat.
Altres temes
Xavier Puig: Per què hauries de planificar la jubilació
Per què hauries de planificar la jubilació
Xavier Puig